תהליך השדרוג לא השתנה כלל. הוא פשוט וקל ובדרך כלל מביא את המערכת לתוצאה טובה. ניסיתי גם את תהליך ההתקנה מהדיסק שנותר גם הוא כמו שהיה למעט הבדל אחד: כעת תהליך ההתקנה מציג למשתמש את התוכנות שהמערכת מכילה ומספר על היתרונות שאובונטו מציעה.
הצגת המידע הזה למשתמש במהלך ההתקנה היא ברוב המקרים מיותרת, אבל המידע יכול לעניין משתמשים שמנסים את לינוקס לראשונה. למה החליטו להציג את המידע הזה בתהליך ההתקנה? לדעתי קנוניקל מתכוננת לחנות היישומים החדשה שלה (אליה נגיע בהמשך) וכאן היא תוכל למכור בעתיד שטחי פרסום לתוכנות שיימכרו בחנות. החלק המעניין הוא שבינתיים אובונטו מקדמת תוכנות צד שלישי כמו לדוגמא פיירפוקס או אופן אופיס ולא רק תכונות שמערכת ההפעלה מציעה.
השיפור הראשון והכי חשוב שאליו שמתי לב הוא כמובן השיפור בביצועים. אפשר בקלות לשים לב שלגרסה החדשה לוקח פחות זמן לעלות ולטעון תוכניות. השיפור הזה מצטרף לשיפור הביצועים בגרסה הקודמת על אובונטו ובסך הכל המערכת חוזרת למצב סביר. המערכת גם מציעה כברירת מחדל להשתמש במערכת הקבצים ext4.
עוד שיפור משמעותי בגרסה החדשה אפשר לראות מיד עם עליית המערכת: אובונטו 9.10 מגיעה עם מסך פתיחה חדש ויפה הרבה יותר מהקודם (צילומסך של Alistair Ross תחת רשיון CC BY-NC-ND 3.0), אבל זה לא השיפור הגרפי היחיד. המערכת מגיעה עם סט רקעים (בעבר לא היו רקעים מגיעים כחלק מהמערכת), עם ערכת נושא חדשה ופחות חומה (Humanity), והכי חשוב עם חבילת אייקונים יפה מאוד ושימושית מאוד.
הגרסה החדשה מגיעה עם קליינט Ubuntu One מותקן ומוכן לשימוש. היישום מתחבר לשירות האיכסון החדש של אובונטו שמאפשר לגבות ולשתף מסמכים וקבצים בדומה לDropBox. השירות של אובונטו מספק חבילת איכסון חינמית של 2GB או חבילה של 50GB בתשלום.
תוכנת המסרים המידיים Pidgin הוחלפה בEmpathy של פרוייקט גנום לייב. Empathy מציעה צ'אט ברשתות המסרים המידיים המוכרות, ובנוסף היא מאפשרת גם שיחות וידאו וקול (פידג'ין החלה רק לאחרונה לאפשר שיחות קוליות). עם ההפעלה הראשונה של Empathy, היא הציעה לייבא את החשבונות מפידג'ין וייבאה אותם בקלות. עם זאת התוכנה לא התחברה אליהם אלא רק הוסיפה את ההגדרות המתאימות. לאחר כמה דקות של המתנה, הבנתי שעלי להכנס אל הגדרות החשבון ולסמן לתוכנה להתחבר אל כל חשבון בנפרד.
Empathy משתלבת טוב יותר בסביבת העבודה של גנום, וממה שהספקתי לראות היא תומכת בצורה די טובה בכתיבה מימין לשמאל ויש גם אפשרות לתיקון שגיאות בעברית.
בגרסה החדשה הוכנסה לשימוש גם חנות התוכנות החדשה של אובונטו. כרגע אמנם מדובר ב"מרכז תוכנה" שמאפשר להתקין ולהסיר יישומים בחינם ובקלות רבה יותר, אבל לפי התוכניות של אובונטו עד לשנה הבאה (בגרסה 10.10) תוחלף לחלוטין המערכת הנוכחית להתקנת תוכנות בחנות התוכנה החדשה שתציע גם תוכנות בתשלום שיותקנו מייד לאחר רכישתם במחשב המשתמש.
חנות התוכנה החדשה מציעה כרגע אפשרות נוחה יותר לחיפוש תוכנה לפי קטגוריה או בחיפוש מילולי, והתקנה של תוכנות בקליק אחד. הממשק הישן להתקנת תוכנות זמין כרגע ואפשר להשתמש גם בו אבל הוא הועבר לתפריט המערכת. בעתיד תציע החנות גם היסטוריה של תוכנות שנרכשו בעבר וסקירות תוכנה ממערכת launchpad.
כרגע לא נראה שתוכנות שנרכשו באמצעות החנות של אובונטו יעבדו גם עם הפצות אחרות, יתכן והדבר יקשה מעט על משתמשים שירצו להגר מאובונטו אל הפצה אחרת אבל אני בטוח שאפשר יהיה לפתור את הבעיה עם קצת מאמץ מצד המשתמש. מצד שני אובונטו משתמשת בלא מעט משאבים שפותחו בהפצות אחרות וזה נראה מהלך מעט חצוף מצידה.
הגרסה הסופית של אובונטו 9.10 תשוחרר בערך בעוד שבועיים. שווה לחכות.