כשהתחלתי ללמוד בתחילת השנה, עדיין לא היה ברשותי מחשב נייד והייתי תלוי רוב הזמן במחשבים של המכללה בה אני לומד. מיותר לציין שעל רוב המחשבים במכללה מותקנת מערכת חלונות, עם כל הכלים הדרושים ללימוד, תיכנות, כתיבה, וכו'.
יש במכללה כמה מעבדות שמריצות לינוקס (ונקראות משום מה מעבדות יוניקס) אבל כמובן ששם אי אפשר למצוא את כל הכלים והתוכנות הדרושות. מחשבי הלינוקס זוכים לתחזוקה בסיסית ולא יותר מזה: המערכת עובדת עם התוכנות הבסיסיות ומקושרת אל הרשת הפנימית והאינטרנט אבל לא הרבה מעבר לזה. בחלק ממעבדות הלינוקס אפילו לא הוגדרה פריסת מקשים בעברית.
לכן כנראה, השימוש הנפוץ ביותר אצלנו למעבדת הסולריס הוא הרצת חלונות במכונה וירטואלית. בכלל, היחס של הרבה מוסדות אקדמיים לקוד פתוח הוא נושא לפוסט נפרד.
כשהתחלנו ללמוד את C++, כמובן שעבדנו עם Microsoft Visual Studio שמותקן במחשבים של המכללה וכל סטודנט שרצה לעבוד עם המחשב הנייד או הביתי נשלח אל האתר של מיקרוסופט להורדה חינמית של גרסת הExpress.
כשקניתי את המחשב הנייד התחלתי לעבוד איתו ולכן הייתי צריך למצוא סביבת עבודה נוחה ללינוקס. המשימה לא היתה קלה כמו שחשבתי: עברתי דרך כמה סביבות פיתוח (Eclipse, Code::Blocks, Anjuta, KDevelop) את חלקם לא הצלחתי להבין חלקם לא הריצו את התוכניות וחלקם לא הצליחו לקמפל את הקוד.
אני בטוח שיש פתרונות לכל הבעיות שנתקלתי בהם, אבל במהלך הסמסטר לא היתה לי כל כוונה להתחיל במסע חיפוש בפורומים / בגוגל או לקמפל באמצעות שורת הפקודה או לכתוב ולערוך קבצי מערכת, זה דורש יותר מדי זמן שלא היה ברשותי. בינתיים המשכתי לעבוד עם המחשבים של המכללה או עם גרסת הExpress שהתקנתי על Vista.
לקראת סוף הסמסטר חבר המליץ לי על NetBeans המצויינת. היא נמצאת במאגרים של אובונטו ומכילה כל מה שמתכנת צריך: סביבת פיתוח נוחה ויציבה, מאגר בלתי נדלה של תוספים, ותמיכה במגוון מרשים של שפות תכנות. היא גם Cross Platform וקוד פתוח.
ההתקנה כרגיל פשוטה ומעדכנת את סביבת הריצה של Java לאחר מכן אפשר להתחיל לעבוד עם התוכנה: עיצוב מרשים נוח ומסודר כולל כל התכונות שעושות למתכנת את החיים קלים. גם קיצורי המקשים די דומים לVisual Studio ומקלים על המעבר. לאחר התקנת התוסף לשפת C++ המערכת יכולה לזהות קבצים מתאימים ולשייך אותם. המערכת גם מאפשרת ייבוא של פרויקטים שנוצרו באמצעות סביבות פיתוח אחרות בקלות.
כמו כל דבר בחיים גם NetBeans לא מושלמת: למשל אפשרות ההדפסה שלה לא שימושית ואני בינתיים מדפיס את הפרויקטים באמצעות KDevelop שהפלט שלה הרבה יותר קריא וברור. זה אולי נראה פרט שולי אבל כסטודנט אני צריך להגיש את העבודות מודפסות ולכן ההדפסה מאוד חשובה לי.
בקיצור, אם אתם סטודנטים, או אפילו סתם משתמשי לינוקס טריים שמתעסקם בכתיבת קוד, כדאי לנסות את סביבת הפיתוח המצויינת הזאת. אם אתם מעדיפים לכתוב בעורך טקסט ולקמפל באמצעות הטרמינל, זה גם בסדר.
ד.א. יש טופס תגובה חדש מתחת לפוסט. נסו אותו.