המערכת מגיעה בLiveCD שמתוכו אפשר להתקין את המערכת, בדיוק כמו אובונטו. תהליך ההתקנה פשוט מהיר וקל, החומרה זוהתה בלי בעיות מיוחדות והתחלתי די מהר לעבוד עם המערכת.
המערכת מגיעה עם תפריט שונה מאוד מהתפריט של אובונטו: הפאנל העליון לא מופיע וסמלי המערכת, החלונות הפעילים והתפריט הראשי מופיעים בפאנל התחתון שנראה עמוס מאוד לדעתי. אחד הדברים הראשונים שעשיתי היה להוסיף פאנל עליון ולהעביר אליו את התפריט ואת סמלי המערכת.
התפריט הראשי מעוצב קצת שונה, וכולל תפריט של תוכנות מועדפות. המשתמש יכול להוסיף לרשימה את התוכנות שהוא מרבה להשתמש בהם וכך לקצר את החיפוש שלהם בתפריט.
חבילת התמיכה בעברית של Open Office לא הותקנה למרות שבתהליך ההתקנה בחרתי בלוקליזציה עברית. כדי לעבוד עם התוכנה הייתי צריך להתקין את החבילה באמצעות Synpatic. מקודדי מולטימדיה מותקנים לעומת זאת עם המערכת ולא נדרש להוסיף אותם ידנית. כך גם פלאש של אדובי.
ממשק ההוספה והסרה של תוכניות הוחלף וכאן הוא נקרא mintInstall. לדעתי הוא פחות טוב מהממשק באובונטו: אין כאן הפרדה בין תוכנות שהותקנו כבר, לבין כאלה שלא הותקנו. בנוסף, ברשימת התוכניות מופיעות לפעמים גם חבילות. התוכנות מסודרות לפי ניקוד ולא לפי שם, ניסיתי לסדר אותם לפי שם אבל הבחירה שלי לא החזיקה הרבה זמן משום מה.
כדי להתקין תוכנה צריך לסמן אותה ואז ללחוץ על כפתור ההתקנה שמקפיץ חלון שבו צריך ללחוץ שוב על כפתור התקקנה ואז נפתח חלון המצב של Synpatic שמראה על התקדמות התהליך. בסיום ההתקנה צריך לאשר פעמיים כדי לחזור שוב אל ממשק ניהול התוכנות. מסורבל (בדיוק כמו הפסקה הזאת) ומיותר.
עוד תוכנה שהוחלפה כאן היא Evolution לקוח הדואר של Gnome. כאן העדיפו לשלב במערכת את Mozilla Thunderbird שהוא לקוח דואר קל הרבה יותר ומהיר יותר. יש משתמשים שיאהבו את הבחירה הזאת, אחרים יעדיפו את Evolution שמכיל יותר אפשרויות. אני אישית מכדיף לעבוד עם ממשק הweb של Gmail.
המערכת מגיעה עם כמה כלים גרפיים מאוד שימושיים. הראשון הוא APTonCD שמאפשר ליצור תקליטור התקנה של המערכת עם כל החבילות שכבר הורדתם והתקנם, כך שבפעם הבאה שתרצו להתקין את המערכת על מחשב אחר או על המחשב שלכם תוכלו להתקין את כל החבילות הנוספות ישירות עם המערכת ולחסוך את תהליך החיפוש וההתקנה של כל החבילות בנפרד. בנוסף לגיבוי החבילות, אפשר גם לגבות את תיקיית הבית עם mintBackup שמגיע כחלק מהמערכת.
מנהל העדכונים של המערכת נקרא mintUpdate והוא מופיע תמיד באיזור סמלי המערכת ומתריע כאשר יש עדכונים חדשים. העדכונים מסודרים לפי רמת הדחיפות שלהם וכמו שכבר כתבתי קצב העדכונים נמוך במיוחד: אני משתמש בגרסה מועמדת לשחרור של המערכת ומאז ההתקנה, לא נדרשתי לעדכן את המערכת. האם זה אומר שהמערכת מושלמת? אולי. לשם השוואה, בגרסה מקבילה של אובונטו הייתי נתקל כל יום בכמה עדכונים חדשים.
המערכת מגיעה גם עם Gufw, כלי גרפי לניהול חומת האש (Firewall) של המערכת, ועם mintNanny שמאפשר לחסום גישה אל כתובות אינטרנט מסוימות, כך למשל אפשר לחסום את הגישה לשרתי פרסומות או לכתובות שמכילות תוכנה זדונית וכדו'.
מבחינה גרפית המערכת נראית נהדר ומגיעה עם סט של רקעים מתאימים וערכת נושא נעימה לעיין ומוקפדת עד הפרט האחרון. מדובר במערכת הפעלה נחמדה שמנסה לחסוך מהמשתמש חלק מהתוכנות המיותרות שכלולות באובונטו, אבל לדעתי יש עוד הרבה מה לשפר בגרסה הנוכחית של המערכת.